jueves, 3 de diciembre de 2009

EL LLENGUATGE I LES LLENGÜES

SÍNTESI DEL TEXT DE J.TUSON(1984)

En aquest capítol Tuson s'exposa diversos aspectes importants referits al fet de la comunicació.

-Les senyals estan destinades a la transmissió d'informació.L'existènci de senyals forma part d'un procés de comunicació servint de llaç etre un emissor i un receptor.Hi han diversos sistemes de senyals:el llenguatge humà(constituït per senyals i combinacions se senyals organitzades orientades a la comunicació), el llenguatge animal,l'humà,etc.
Per tant, per definir en què consisteix el llenguatge humà, ens hem d'endinsar en la complexitat del llenguatge i de les seves virtualitats.La llengua és algo més que un mitjà de comunicació.


-Elements per a una definició del llenguatge:
Tot ésser humà es comunica per mitjà d'una o altra llengua.Això, ens permet assegurar que la humanitat te coma facultat, el llenguatge;és a dir,un mitjà d'expressió i comunicació pròpis.
El llenguatge humà s'organitza per nivells (discrus, oració, sintagma, morfema,fonema), i a més,comporta creativitat.Per tant,només els éssers humans posseïm la capacitat d'una expressió verbal d'un nombre il·limitat de sensacions,situacions,idees,parlar d'aconteixements en la seva ausència(parla desplaçada),etc.

L’autor enumera els elements que per a ell defineixen el llenguatge de manera general. Aquests elements són:


El llenguatge i l’organització de l’entorn: el llenguatge és l’eina que ens permet reduir i ordenar les percepcions de l’entorn.

El llenguatge i el pensament: el llenguatge és un element bàsic en la construcció del pensament i, particularment, permet el discurs abstracte a diferents nivells.

El llenguatge i la memòria: el llenguatge és el suport indispensable de la memòria, tant individual com col·lectiva. És el que ens permet transmetre coneixements i no haver de començar de zero cada cop.

El llenguatge i l’autoexpressió: el llenguatge ens permet l’autoexpressió (diàleg amb nosaltres mateixos) i la reflexió sobre la nostra pròpia experiència.

El mitjà més extens: el llenguatge és el mitjà de comunicació per excel·lència. Podem passar les imatges a paraules però el mateix a l’inversa provocaria una pèrdua de significat.

DEFINICIÓ COMPLETA A PARTIR DELS SEUS ELEMENTS MÉS BÀSICS:

El llenguatge és el medi o instrument de comunicació més extens de tots els que posseïm.És el factor bàsic que ens constitueix com a éssers humans perque fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada.
Amb el llenguatge ordenem tan les experieències que tenim en l'entorn, com les que s'originen en nosaltres mateixos.El llenguatge juga el papr principal en la constitució del pensament i és el suport de la memòria.Per últim,el llenguatge ens permet l'expressió lliure , i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario