miércoles, 30 de diciembre de 2009

reflexions...

Com començar explicar allò que només un mateix pot sentir-ho...Paraules, les paraules se les endu el vent... Imatges, les imatges s’esborren...Gestos,només es veuen si hi ets davant... Què hem de fer quan volem dir alguna cosa, mostrar amb una sola mirada quelcom que ens està fent mal i no tenim a ningú a qui dirigir-nos?
Jo,com imagino que moltes altres persones ,necessito dir-ho.. i a manca d’orelles sempre podrem fer-ho amb els ulls.. I així ho faig escrivint en aquest bloc, que deixant de banda tot el caire educatiu m’agradaria donar-li un altre ús. L’ús de poder expressar tot allò que sent i pensa una persona que lluita per un somni i en que de tant en tant obre els ulls i s’adona que els somnis són purament accions del nostre amic, l'inconscient.
Des de que era una nena,i especificaré dient des de que tinc ús de la raó, sempre havia volgut ser mestra. M’imaginava que jo era la professora de tots aquells "amics" que sense ànima tan m’acompanyaven dia a dia. Amb 5 anys vaig demanar un “regal als reis”, que fins avui en dia encara manté tota la seva il•lusió:una pissarra. Des d’aquell moment, al aixecar-me la veia, tan maca i grossa plena de guixos i on cada dia abans d’anar a dormir escrivia tot el que havia de fer el dia següent... "portar les fitxes de català,pintar el dibuix de la castanyera,portar llapis i goma per plàstica.." Gran companya,de penes i alegries, de plors i rialles... com he desitjat algun dia tenir-ne una de veritat, una d’aquelles verdes i brillants de bon matí...
Però com he dit abans,de somnis no es viu.. i jo cada cop em veig més desperta.. que difícil és voler lluitar contracorrent,contra l’entorn que t’envolta i que no accepten els teus somnis... Jo em sento sola davant l’adversitat,veig que si vull complir algun dia el meu somni hauré d’enfrontar-me a molt més que uns exàmens,sinó al fet de ser acceptada,al fet de sentir-me arropada i sobretot al fet de sentir-me valorada per aquells que m’envolten.
Però sabeu que os dic? N’estic cansada, estic cansada d’amagar-me, d’amagar-me de les meves il•lusions i de les meves esperances...
VULL SER MESTRA,VULL SER FELIÇ I SOBRETOT I CREC QUE ÉS EL MÉS IMPORTANT.. VULL SENTIR-ME ÚTIL AJUDANT I SENT L’ESPATLLA D’AQUELLS NENS QUE NO TENEN LA SORT DE SENTIR-SE "ALGÚ",DE SENTIR QUE EN AQUESTA VIDA HI TENEN EL SEU LLOC.


I bé, acabaré això donant-vos ànims, que hem de ser forts i sobretot que lluitem per allò que creiem, que no ens hem de deixar influenciar per ningú.. Perquè la vida és com un tren.. a llarg del temps aniran pujant i baixant passatgers,i segurament en algun moment o altre us sentireu sols.. però en conclusió el tren el porteu vosaltres i com a bons conductors que sou, heu d’arribar fins al final del vostre camí costi el que costi.

ACTIVITATS A L'AULA

A classe de Gestió i TIC, ens vem endinsar en el món de les activitats educatives.Jo, com molta gent imagino que desconeixíem aquests programes/serveis tot i que ara reconeixo... que a més a més de ser molt útils ( ja no parlo tan sols com a alumnes sinó desde la visió del mestre,com es pot observar en el Jclic),sinó també són programes que deixant de banda el que aporten lúdicament,alhora indirectament ajuden al nen/a anar més enllà del que a simple vista pot sembla un joc per passar l'estona.

JCLIC

El programa Jclic es tracta d'un programa format per un seguit d'aplicacions informàtiques que serveixen per dur a terme diferents activitats educatives com per exemple:associacions, exercicis de text,trencaclosques, ... Les activitats que estan organitzades per projectes,i alhora ordenades.
Exemples visuals del Jclic:





CRAYON PHYSICS:

Aquest programa o joc educatiu,es basa en el fet de crear objectes directament a la pantalla.Automàticament, el programa és capaç de reconeixe'l i l'integra amb els altres elements,interactuant entre ells.L'objectiu és que la boleta toqui l'estrella, i així a mesura que vas passant les "pantalles". Està comprobat ... és un vici!





i per últim : ART RAGE

Aquest és un programa idel per a aquelles persones que la pintura els apassiona, ja que es tracta d'un programa en que simulant un taulell d'un pintor(amb les seves eines ,diferents pintures,textures,colors,etc) donen la possibilitat de crear magnífics dibuixos i molt artístics!

WIKIPEDIA – VIQUIPÈDIA – EDUWIKI (enciclopèdies virtuals)

L'Eduwiki és un projecte format per crear coneixement compartit per als alumnes de Primària i Secundària a través de diferents wikis.

Per tal de posar en pràctica totes les utilitats que ens ofereix l'Eduwiki a classe vam fer una praxis conjunta en petits grups on havíem d'escollir una paraula per tal de fer un simulacre d'entrada que faríem en el cas de que l'acabéssim penjant a la web. La paraula escollida per tots els membres del grup va ser "desig".

Partint del model d'entrada que ens facilita l'Eduwiki vam tenir la possibilitat de definir la paraula escollida i de donar-li l'aplicació adient:


Model d'entrada de l'Eduwiki

martes, 29 de diciembre de 2009

Cmap Tools -Programari Lliure-


Hola a tothom! Doncs bé... millor tard que mai , no? Finalment he aconseguit penjar el Cmap Tools, ja que l'havia emmagatzemat en un pen-drive i no el trobava!Bé, podríem treure'n una gran conclusió d'això : S'HA DE SER MÉS ORDENAT !!!!
Bé,doncs aquí el meu mapa conceptual sobre el Programari lliure.
Realment,va ser una gran idea el fet de descobrir aquest programa ,ja que alhora de fer esquemes sempre em veia obligada a lluitar contra el "senyor word" i les seves aplicacions.. i com molta gent, aquest programa tan útil i alhora molt fàcil d'utilitzar ( per persones que com jo , ens costa una mica més tot allò que gira al voltant dels programes d'ordinadors) ens permetrà treballar molt més ampliament i d'una manera més pràctica!

HORITZONS



"Estima't a tu mateix , i podràs estimar a la resta"
Hem de seguir el camí que ens mani el cor? No és cap ximpleria com molts podeu estar pensant, és un procés del qual podem dubtar al llarg de la nostra vida. No es fàcil escoltar profundament el significat dels nostres pensaments. Sé que la comunicació externa no es fàcil, amb tots els entrebancs que comporta expressar el que vols dir. Per una banda tens tots els factors de la comunicació no verbal, que expressen un 80% del que transmets. Per tant,l’estat d’ànim en que et trobis,pot influir molt en allò que pretens expressar. El que volia expressar és que "l’altre comunicació" en ocasions és més complicada que la que pots transmete externament.
Escoltar-te a tu mateixa, prendre decisions i no saber si estàs o no en el bon camí. Totes aquestes indecisions et provoquen un desafiament on a mesura que passa el temps,pots anar descobrint la teva maduresa. Quan ets petita, no has de prendre decisions importants. Poc a poc vas decidint quin és el teu camí i les persones que vols que t’acompanyin en aquest trajecte. No sabrem mai si l’elecció ha estat la correcte, però l’únic que sé del cert és que el fet d’arrepentir-se no t’ajudarà a seguir endavant. Quan et preguntes: I si hagués fet... I si hagués dit... No t’has d’arronsar mai pel fet de mostrar les teves emocions, per poder entendre i ser entès. Sé que és difícil poder descriure el teu propi horitzó, però serà la millor manera per poder exterioritzar les teves emocions. És molt sa!
Descobrim-nos a nosaltres mateixos, i poc a poc anirem descobrint el món.

lunes, 21 de diciembre de 2009

PENSANT EN ELS ALTRES

"Pensant en els altres " es tracta d'un documental que es basa en l'aprenentatge en una escola japonesa.Però el documental va més enllà,ens mostra la tendresa,l'esperança i la força que el mestre (Toshiro Kanamori) transmet als seus alumnes de quart de primaria,endinsant-se en el què és la vida i la manera en que s'ha d'aprendre a viure-la.
D'altra banda, ens mostra la manera com els nens reaccionen davant de l'ambient que els envolta i davant dels problemes que els angoixen,per exemple, la mort d'una persona estimada.

Aquest documental, ens dóna lliçons de com hem de viure i alhora apreciar la vida, ja que com molt bé diu el mestre només començar el curs:"De vida només en tenim una i l'hem de viure amb alegria".


El reportatge el qual va ser gravat durant un any ,segueix l'activitat del mestre, que aconsegueix que els nens avancin en l'aprenentatge de les matèries del curs, però sobretot en l'art de viure.

Veure aquest documental ens ha obert els ulls,descobrint un mètode d'ensenyament poc convencional però que veien els resultats que implica, podem assegurar que es tracta de molt més que d'un mètode educatiu, es tracta doncs, d'una manera de viure amb un mateix i alhora amb la gent que t'envolta.


Ara penjaré alguns dels aspectes que vem introduir en el treball realitzat:
Importància de la vida en l'aprenentatge


Relació del documental "Pensant en els altres" amb el pensament d'un pedagog. (Ovide Decroly)

El documental "Pensant en els altres" està basat en un gran eix temàtic : La vida.
Nomès començar la classe el mestre pregunta:
-Què serà el més important d'aquest curs?
Ser feliços! De vida només en tenim una i l'hem de viure amb alegria i per ser-ho, hem d'entendre les claus de la vida per arribar a la felicitat.
Aquest documental es podria comparar amb el mètode emprat pel pedagog Ovide Decroly,el qual
parteix de la seva concepció pedagògica de respecte pel nen i per la seva personalitat.
Es tracta doncs, del fet "d'escola per la vida, escola per a la vida".
L'escola forma part de la vida dels nens.El mestre organitza l'ambient escolar, de forma que els nens troben allà les motivacions adequades a les seves curiositats, i soggerir així,activitats que s'adoptin a la seva individualitat.
El mestre fa molta rellevància durant el dia a dia sobre el fet de la Vida,el significat de viure i sobretot el fet de viure-la amb alegria, expressant la seva personalitat individual i que cada nen aprofundeixi en els seus punts forts i alhora valorin també els dels seus companys.

Els lligams d'afecte entre els companys són molt forts, cosa que es demostra en l'activitat de "les cartes a la llibreta" en què els nens expliquen els seus pensaments(alegria,tristesa,descontentament per algo o algú , etc.) i alhora,reconeixen les seves vulnerabilitats. Tenint en compte aquest fet, ens demostra que dins d'aquesta classe hi ha un gran clima de llibertat d'expressió, en què els nens es poden obrir als altres i en que l'empatia és un fet molt viscut en l'aula; els nens expliquen els seus sentiments i els altres companys els comparteixen.
Aquest fet està directament relacionat amb el principi de la llibertat.Per Decroly és un principi bàsic,el qual es basa en la recerca dels ideals educatius de l'escola,partint del educant,de la seva pròpia realitat vital, tenint en compte els seus interessos i en el que cada alumne arribi al grau de perfecció que sigui capaç.
Per tant, es parla d'una escola activa, oposant-se així a la disciplina rígida que sotmet al nen a una actitud passiva, és a dir, que no permet desembolicar-se amb llibertat i espontaneïtat.
Per tant, com diuen els principis de Decroly,en l'escola ha de ser bàsic el coneixement de l'ésser humà en general i alhora del individu en particular, i en aquest cas,ho treballen a partir de les "cartes a la llibreta" en que es veu el nen per sí mateix però que al mateix temps treballen amb el principi de relació,és a dir, els altres nens s'involucren en el treball dels seus companys.


Interrelació entre la societat,la família i l'escola.
Herència i ambient:La seva interacció i influència en el desenvolupament de les persones.


Al veure el documental i tenint en compte els coneixements que hem après durant les classes de psicología, el primer que ens va venir al cap és que es tractava d'una psicologia sistèmica.Com es pot observar, a través de les " cartes a la llibreta" inconscienment,s'estudien els comportaments dels nens dintre d'un sistema-grup-família.
L'objectiu que el mestre intenta aconseguir és obtenir l'harmonia i l'equilibri del sistema mitjançant uns canvis de les normes que regulen el grup, és a dir, les formes d'interacció entre els nens de la classe.
És tracta doncs, d'un sistema obert ja que entre els nens intercanvien sentiments,pensaments i reflexions que indirectament faran que el clima de l'aula sigui un clima d'empatia i companyerisme recíproc, i per tant,d'una causalitat circular, és a dir,un mateix efecte ( la mort del pare d'un dels nens) respondrà a moltes causes(com la influència que tindrà repercutida en el pensament i les accions dels seus companys).
Tot i així, en aquesta aula no nomès s'empra la psicologia sistèmica, ja que va molt més enllà,treballant alhora l'afectiva, la social i la congnitiva.
Pel que fa a la relació entre l'escola, la família i l'entorn en que es desenvolupen els nens,cal dir que la Família i Escola són un marc referencial imprescindible per a la incorporació d'aquest nens en la societat i que tenint en compte els canvis que s'i produeixen cal una nova visió educadora de la família i l'escola, exigint el seu compromís per treballar unides en un projecte comú,com molt bé s'observa en el documental en què la família està molt present en la vida dels nens a l'escola i alhora el mestre ho estarà també en la família.
El que el mestre intenta amb les activitats que realitza a la classe és que els nens aprenguin a ser ells mateixos tenint en compte dues vessants: la social, és a dir,com a membre d'un grup-classe,d'una cultura .També en la vessant individual, és a dir, com a ésser únic i diferent, descobrint així la seva interioritat i la seva realitat personal endinsada en la realitat social en que s'hi troba.

En l'aula també s'aprèn a viure en comunitat, afavorint una educació comunitària, compartint els coneixements i la vida, de manera que siguin capaços de transferir aquests aprenentatges a altres contextos socials. En definitiva, la coordinació i l'harmonia entre la família i l'escola implica el desenvolupament de personalitats sanes i equilibrades, de tal manera que influirà en les interaccions socials i de convivència que puguin haver-hi en el grup.

L'altre punt que vull destacar,és el fet de l'herència i l'ambient , i per tant, de la seva interacció i influència en el desenvolupament de les persones.
Si la dotació genètica no està en contacte,és a dir, en interacció amb el medi, no es pot desenvolupar la potencionalitat de la persona, per tant, el que el professor d'aquesta classe intenta és que l'aula sigui un espai on s'estimulin les capacitats del nen tenint en compte la seva cultura, família,relacions,etc.En definitiva,l'ambient on es desenvolupen i en funció dels estímuls que ells rebin incidiran molt en la seva evolució tan col·lectiva com individualment.


Psicologies que influeixen en aquest model educatiu/Resultats obtinguts d'aquesta intervenció psicològica.

Per tal de dur a terme aquest apartat, ens endinsarem en cadascuna de les psicologies estudiades a classe, inventigant quins aspectes influeixen en aquest model educatiu i en els resultats que s'obtenen.
En primer lloc, parlem de la psicologia cognitiva , la qual parteix del constructivisme i que fent referència al documental, la idea de col·laboració en grup té un paper molt important alhora que es tracta d'una psicologia activa,involucrant als nens i on interactuen i exploren entre ells mateixos.També és important el fet que permet al nen contrastar els nous coneixements obtinguts amb els anterior de tal manera que reflexiona sobre el seu propi aprenentatge i on és ell mateix qui es proposa on vol arribar i si és concient d'aconseguir-ho o no.
Pel que fa al mestre,és considerat un intermediari entre el coneixement i l'aprenentatge, preocupant-se de formar alumnes autodidàctes i facilitan coneixements perque els seus alumnes siguin capaçosper sí mateixos de construir uns aprenentatges significatius per tal que els puguin aplicar a la seva vida quotidiana.
En segon lloc, la psicologia conductista la qual estudia el comportament dels nens per la seva conducta observable.També es reflexa el fet que l'educació que s'empra no consisteix en la transmissió de continguts i coneixements estructurals,sinó en la transmissió de valors i actituds,que com molt bé vem poder observar en el documental.Un altre aspecte destacable en la qual intervé la psicologia conductista és en el moment en que un dels alumnes es comporta malament a classe i com a conseqüència se li retira el privilegi de probar l'activitat del rai, però després al valorar les actituds dels seus companys,reflexiona i li retira el càstig.
Un altre psicologia que també es troba present en el documental és la psicologia dinàmica, ja que es basa en la capacitat del nen per pensar,somiar i parlar de tot allò que li passa en la seva realitat interior (per exemple es veu en les "cartes a la llibreta").Llavors es tracta que el nen no només s'enfronti i s'apropi de la seva realitat exterior sinó fundamentalment dels seus "laberint interiors desconeguts".
Pel que fa al rol del mestre,ell es limita a afavorir les virtuts pròpies dels seus alumnes, entenen que els hi està passant i alhora actuar segons cadascun dels nens.Les mesures educatives que es prenen en aquesta aula protegeixen al nens i els ofereixen elements per a la seva insercció en la vida tot i sabent tolerar el dolor que això implica.Per fer-ho el mestre els hi ofereix elements,instruments i fundamentalment l'ús de les paraules.

Per últim la psicologia Humanista, tenint present la importància que se li assigna a cada alumne a la llibertat personal,a la creativitat individual i a l'espontaneïtat.A través de la psicologia humanista el mestre tracta d'individualitzar a la persona,intentant arribar a tenir una visió completa de l'alumne a través dels aspectes positius de cada nen com també del grup en general.Mira al nen en la seva totalitat,interessant-se per la seva manera de pensar,sentir,etc.
Quan el mestre diu que el més important del curs es viure la vida amb felicitat, fa referència a la piràmide de Maslow, on les necessitats fisiològiques,de seguretat,d'amistat i la necessitat de l'autoestima cobren un gran paper per tal d'aconseguir-la.
L'educar humanista ajuda al seu alumne a reivindicar el seu paper de ser autor i creador de la seva pròpia vida,facilitant un ambient lliure i creatiu on pugui sorgir el "jo real" de cada nen.Es tracta doncs, d'un aprenentatge alegre i creatiu.

Valoració debats

RELIGIÓ A LES ESCOLES. SÍ O NO.

Aquest grup de debat estava compost per:

Nadia Ambroj, Juan Antonio León, Unai González, David Cachot, Isaac Serrano, Laia Castellà, Lídia Iglesias, Sandra Pérez, Sandra Cañete i Irene Ruiz.

Els arguments d’aquest grup han estat molt ben estructurats i organitzats. El tema central ha estat present en tot moment,però en algunes ocasions s’han desviat una mica.

Els contra arguments,com gairebé tots els altres debats,s’han exposat en el moment de respondre les preguntes. En cap moment han repetit arguments,cosa que feia que el debat fos més interessant.

D’altra banda, han fet servir varis exemples, dades del departament d’educació,citacions i preguntes retòriques.

Aspectes d’oratòria:

En aquest aspecte caldria destacar el fet que han utilitzat un registre adient, una bona entonació i un ritme i vocabulari adequat, la qual cosa ha permès que s’expressessin clarament i d’una manera concisa.

Tot i així, han fet bastant ús de la lectura tot els oradors, i per tant, el llenguatge no verbal ha sigut poc representatiu,amb alguna excepció, ja que una oradora es dirigia força al públic.



Aspectes Organitzatius:
Pensem que és un dels pocs grups que ha fet ús de l’espontaneïtat, ja que al inici de les argumentacions s’ha sortejat amb una moneda qui començava, aquest és un aspecte molt original que ens va cridar força l’atenció.

Finalment cal destacar el fet que han controlat molt bé els nervis i s’ha respectat els torns de paraula de cadascun dels integrants dels equips.






ELS NENS DE DIFERENTS EDATS HAN D’ESTAR EN LES MATEIXES AULES? SÍ O NO.

Aquest grup de debat estava compost per:

Sara Torras , Alba Salinero, Sandra Fernández, Regina Beltran, Marta Rodriguez, Anna Merino, Clara Medina, Alba Orna, Laura Hedo i Emma Sáez.

Els arguments han estat sòlids i ben estructurats ;sempre s’han centrat en el tema principal i han exposat contra arguments sobretot en les preguntes i respostes realitzades.

Durant els seus arguments, han fet servir cites de Piagget i han buscat casos pràctics i reals de classes on s’imparteix aquest model de grup- classe.

D’altra banda, han utilitzat preguntes iròniques que afirmaven els seus arguments.

Aspectes d’oratòria

Han utilitzat un registre adequat ja que era una parla formal i amb l’ús d’un ric vocabulari. S’han expressat bé, tot i que en algun moment ,alguna oradora li ha costat bastant més expressar-se.

L’equip en contra es mostrava molt segur ,cosa que es reflectia en el llenguatge no verbal.

Pel que fa a l’entonació, casi sempre ha sigut correcte i han fet poc ús dels apunts. També destaquem el fet que en algunes ocasions hi ha hagut alguna persona que ha utilitzat algun castellanisme.

Aspectes Organitzatius:

Han sigut molt originals ja que han vingut vestides de color vermell i verd respectivament.

S’ha notat una preparació prèvia en el grup, però els nervis han influït negativament a l’exposició. Tampoc han respectat els torns de paraula entre equips ja que han sortit dues noies del mateix equip seguidament.

AUTOAVALUACIÓ RECITACIÓ


Hola a tots i a totes!
Avui dia dilluns 21, he fet la meva recitació a classe de COED.
Jo, a diferència de la majoria, he volgut canviar una mica i he decidit inventar jo mateixa un poema i es titula així:










XOCOLATA AMB XURROS

La xocolata, menjar afrodisíac.
Acompanyant de plors i somriures.
Quan estàs trist i amargat...
-xocolata
Quan està content i tot ho veus clar...
-xocolata

Aliment dels àngels,
el millor dels plaers.
En menges una mica, i tot canvia de parer...
i si alguna cosa dolenta et passa,
tranquil! que la xocolata s'ho empassa!

Però aquí la cosa no acaba..
per que la xocolata es bona
sempre i quan estigui ben acompanyada...
de què?
Jo tu diré!

Els xurros: ensucrats ,farcits o amb nata
tots són bons mentres els suquis amb xocolata!

Un dia surts de festa
i que millor, que gaudir-ne arrivant a casa.
Un altre dia et lleves
i tun pare te'n regala,
que grans són els diumenges amb xurros i xocolata!

Però la cosa no és tan maca com sembla...
perque si te n'atipes massa,
apareix la conciència i el mal de panxa!

Així que menge'n amb traça
disfruta'ls amb ganes
i sobretot... no t'oblidis de llepar la taça!

PERÒ QUE BONS SÓN ELS XURROS AMB XOCOLATA!



Doncs bé, fins aquí el meu poema, ara faré una petita autocrítica:

Veient la meva enregistració (realitzada per la meva companya Cristina Cazador),destacaria el següent:

Pel que fa al to de veu, penso que ha sigut força clar i concís.He intentat que la recitació fos natural, intentant d'aquesta manera,captar més l'atenció del públic, ja que crec que s'acosta més al to que utilitzem normalment entre nosaltres.
Tot i així destaco el fet que els nervis han fet que la meva veu sonés una mica tremolosa, però en el fons , penso que ho he sapigut portar força bé.
També vull destacar el fet que la meva recitació al tractar-se d'un tema informal m'ha permès desenvolupar-me amb un caire més amistós i tranquil , ja que no tenia la pressió a sobre de pensar: "si m'equivoco o canvio alguna frase estic faltan a la versió original de l'autor en qüestió".

Pel que fa al llenguatge-corporal( gesticulació de la cara, moviments amb les mans,etc) crec que he fet el que he pogut, tot i que sent crítica i veient el vídeo haig de confessar que no m'ha sortit com havia prevís, ja que durant els meus "assajos",gesticulava molt més i feia molt més èmfasis a tot allò que deia.Però,això és el que comporta recitar un poema d'aquest estil davant de tanta gent, que potser et sents molt més reprimit que si ho fas davant dels teus amics més íntims.

En definitiva, i per acabar, m'agradaria felicitar a tots els meus companys, per que ho han fet meravellosament i sobretot felicitar a la meva companya Alba Salinero, que com jo, s'ha arriscat a recitar un poema pròpi, que encara que sembla fàcil, porta també els seus maldecaps...!!

Una abraçada per tothom!!! I ànims per tot el que s'apropa!!

miércoles, 16 de diciembre de 2009

BLOCOSFERA

En relació a la Blocosfera treballada a classe de Gestió i TIC,he fet una llista de blocs al costat dret del meu bloc on podeu observar uns quants blocs dels que més aacostumo a visitar.
En segon lloc,penjo l'enllaç d'una entrada que vaig fer la qual em van contestar i seguidament vaig contestar jo també , en el seu bloc. (pdt. no és cap alumne de la Universitat)
enllaços:




http://geropppa.blogspot.com/2009/10/pq-compramos.html

lunes, 14 de diciembre de 2009

ESCOLA SIGNIFICATIVA : CEIP DOLORS MONSERDÀ

CEIP DOLORS MONSERDÀ

INFORME DELS ASPECTES MÉS DESTACATS DE L’ESCOLA:
El Ceip Dolors Monserdà-Santapau és una escola pública d’educació infantil i primària (de 3 a 12 anys) i com a tal, és laica i catalana. És de dues línies i consta de:
- 6 aules de parvulari, de P3 a P5
-13 aules de primària de 1r fins a 6è (actualment hi ha 3 aules de 4t.)
L’horari lectiu d’aquest curs és de ¾ de 9 del matí a 1 del migdia i de 3 a ¾ de 5 de la tarda.
Projecte Educatiu: l’escola és defineix com una entitat que es posiciona en relació amb els valors democràtics, respectuosa amb el medi ambient, oberta al coneixement i on els alumnes se senten acollits i estimats. Les activitats es realitzen en un marc de tolerància i respecte, i no són mai discriminatòries ni per raó de sexe, ni en funció de l’entorn social i cultural dels alumnes.
Projectes de l’escola: L’escola s’obre cap el coneixement de diferents realitats i cultures, intercanvia experiències pedagògiques, participa en projectes de cooperació, treballa en la millora del medi ambient i sostenibilitat i incorpora les TIC (noves tecnologies i mitjans audiovisuals).

- Pla d'Autonomia de Centre (PAC)
Aquest projecte, aprovat pel Departament d'Educació, pretén confegir en una línia d’escola els diferents projectes engegats, per tal d’aconseguir que l’alumnat al final de la seva escolaritat s’hagi format com a persona i hagi assolit les competències bàsiques necessàries per incorporar-se a les següents etapes educatives. A més ,aquest projecte comportarà uns recursos econòmics i de personal pel centre.
-Projecte de llengües estrangeres
Aquest projecte pretén aconseguir que les llengües que es treballen a l’escola tinguin un ús i una intenció comunicativa i d'Ensenyament - aprenentatge. Es comença la llengua anglesa a partir de P4 dins de l’horari lectiu. Està previst que a partir del proper curs es comenci algun aspecte d’alguna àrea a primària en llengua anglesa. Cada classe des de 3r fins a 6è té una hora setmanal de conversa amb una mestra nativa.

- Projecte de filosofia
Aquest projecte s’inicia a educació infantil i es continua treballant a primària. Té com a principal objectiu desenvolupar la capacitat de pensar i ampliar l’esperit crític.
- Atenció a la diversitat - Escolaritat compartida
L’escola acull a temps parcial alumnes amb necessitats educatives greus i permanents procedents de centre específics d'educació especial de la nostra zona educativa. Des del curs 2007/2008 es va dotar a l’escola d’una USEE (Unitat de suport a l'Educació Especial) Per aquest motiu la plantilla s’ha ampliat amb una mestra més d’educació Especial i una educadora d'Educació Especial.
- Escola associada a la UNESCO
L’escola forma part d’una xarxa internacional de relacions amb escoles d’arreu del món, amb la finalitat de treballar l’educació per la pau, els drets humans, el respecte al medi ambient i la interculturalitat.
-Biblioteca
Aquest projecte pretén potenciar l’afició a la lectura de l’alumnat i dinamitzar l’ús de la biblioteca escolar per part de tota la comunitat educativa. També pretén informatitzar-la i convertir-la en mediateca.
- Projecte de medi ambient i sostenibilitat. Escola Verda i Agenda 21.Aquest projecte promou accions concretes de millora en relació al medi ambient i sostenibilitat en el nostre entorn immediat.

Relació amb les famílies:
Es manté regularment la relació amb les famílies. Abans de començar el curs els tutors tenen una entrevista individual amb les famílies dels alumnes nous. A principi de curs es fa una reunió general informativa per a totes les famílies, per a comentar aspectes organitzatius, pedagògics i generals del centre. Seguidament es realitzen les reunions per nivells, en les que el tutor/a informa sobre temes concrets del grup. Durant tot el curs hi ha la possibilitat de tenir entrevistes amb els/les tutors/es les vegades que es cregui convenient. Com a mínim es fa una entrevista amb cada família. La comunicació diària amb les famílies es fa mitjançant l’agenda escolar.





VALORACIÓ:

La visita a l’escola CEIP Dolors Monserdà va ser molt gratificant. Des del primer minut ens van atendre amb un gran afecte i ens van explicar tot allò que fa d’aquesta escola, una escola significativa.
Ens van deixar entrar a les aules i visitar tots i cadascun dels indrets de l’escola; des de l’edifici d’infantil fins al de primària.
Ens van anar explicant cadascun dels projectes de l’escola i va ser molt interessant el fet d’endinsar-nos una mica més en el cor de l’escola.

Realment va ser una sortida que ens ha obert els ulls una mica més al món en que en uns anys ens hi podrem trobar. En definitiva,va ser una experiència molt emprenedora i la qual m’ha aportat moltes visions sobre el camp de l’educació.

LES 4 METÀFORES. GESTIÓ I TIC

http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx Aquesta informació està extreta del Bloc de l'assignatura
La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
Als anys 50 es parlava de que les "màquines d'ensenyar". Aquestes podien instruir l'alumne fins al punt de fer-se càrrec totalment de l'activitat del docent. La psicologia dominant en aquells anys era el conductisme. Aquestes màquines no varen tenir gaire èxit però amb l'aparició dels microordinadors es va reprendre la idea de fer programes que funcionessin com a tutors.
L'interès que té aquesta utilització tutorial de l'ordinador es troba en la capacitat que té la màquina per reproduir alguns aspectes de la relació entre el docent i l'alumne. Es pot establir un cert paral•lelisme entre el funcionament d'alguns programes informàtics i la modalitat d'interacció a classe caracteritzada per la seqüència:
iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)
Aquest tipus d'interacció també es pot donar entre un alumne i un ordinador:
l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle.
En la creació de programes tutorials es té present d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes "a mida" i, d'una altra, la presentació d'informació significativa que ajudi l'alumne a avançar.
Pel que fa a la individualització, cal dir que no és fàcil que un programa informàtic detecti de forma "intel•ligent" el tipus d'error comés per l'alumne i les seves necessitats concretes així que en molts casos aquesta decisió la pren el mateix alumne, escollint quin considera que és el seu nivell de coneixements. De fet, els programes que menys es fan servir a l'escola són els sistemes tutorials intel•ligents i els més emprats són els anomenats programes d'exercici i pràctica.


La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.
Papert, a finals dels anys 60, va ser un dels principals teòrics d'aquesta concepció; va proposar la realització d'experiències d'aprenentatge "poderoses". Va crear el concepte micromon on l'alumne construeix idees a partir de la seva activitat exploratòria en un ambient d'aprenentatge per descoberta on l'alumne és necessàriament reflexiu i actiu; és ell qui "ensenya", donant instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer.

El llenguatge de programació Logo i l'objecte gràfic anomenat tortuga seria un exemple de micromon on el nen pot desenvolupar estratègies de resolució de problemes.
Papert, com Piaget, resalta la importància dels processos de descoberta i parteix de que ensenyar prematurament impedeix que el nen descobreixi, inventi i construeixi. El mestre, segons aquest model, quedaria relegat a un segon pla.

Investigacions posteriors sobre la possibilitat de transferir les habilitats per resoldre problemes Logo a altres àrees han posat en qüestió alguns aspectes de les idees propugnades per Paper. En concret, s'ha qüestionat que l'aprenentatge totalment autònom per descoberta sigui la millor opció.
Entre dos extrems: el més tradicional en el que el mestre ensenya tot el que el nen ha d'aprendre o bé a l'extrem oposat on el nen explora en solitari per aprendre el que vol saber, hi ha un altre camí en el que el mestre té un paper de recolzament de l'aprenentatge. Parlaríem d'una descoberta guiada . El paper del mestre seria doncs el de seguir el procés de treball del nen i, quan ho consideri oportú, plantejar preguntes que serveixin de guia a la reflexió del nen.

La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo.

L'usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat. Aquest programa es pot descarregar des del web.

La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. A més, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.
Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.
L'ordinador proporciona una experiència mediada del món físic, es situa entre nosaltres i la realitat, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents. Aquestes eines no substitueixen l'experiència directa però en són un complement.
Pintar en pantalla, per exemple, no substitueix l'ús del pinzell i el llapis però els editors gràfics poden, a més d'oferir noves possibilitats expressives, fomentar una actitud de revisió i correcció actives. Gràcies a les possibilitats d'aquestes aplicacions podem: esborrar, desfer, canviar les propietats dels objectes...
L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.

L'ordinador, quan el sabem emprar correctament, ens allibera de les tasques més rutinàries i per tant, deixa la porta oberta per tal que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius. Cal vetllar perquè això sigui així.

ALEXANDRE JOLLIEN


JOLLIEN,A. (2001) Elogi de La feblesa. Barcelona: La Magrana

Síntesi del llibre:


El llibre Elogi de la feblesa tracta de l’Alexandre Jollien, un noi amb una paràlisi cerebral provocada per una atetosi, i com la gran majoria de discapacitats, el seu futur es troba en un taller ocupacional. Però gràcies al seu gran esforç, voluntat i sobretot amb un gran afany de superació aconsegueix arribar a la Universitat de Filosofia, allò que sempre havia desitjat i que tants entrebancs se li havien interposat.
Aquest llibre, no és un llibre qualsevol, ja que es tracta d’una autobiografia, explicada a través d'una conversa imaginària amb Sòcrates, narrant la seva vida, la d’un noi amb una vida plena de feblesa i al mateix temps de coratge en les seves experiències i relacions en l’entorn que l’envolta.
En la lectura podem endinsar-nos en un món on el camí diari d'una persona amb mancances físiques, ple d'entrebancs ,no aconsegueix enderrocar la il•lusió d’un noi, que com la resta, només pretén ser feliç.

1.- Definiu,molt breument,en què consisteix el mètode socràticEn el llibre,l’Alexandre manté un diàleg amb Sòcrates,el qual a partir del mètode socràtic, en que investigant a partir dels conceptes morals com el Bé i el Mal, Normal o anormal, la justícia, entre d’altres, realitza una sèrie de qüestions que permetran a l’Alexandre trobar gradualment la resposta que buscava.
Amb l’ús del mètode socràtic, la persona que desitja sotmetre a judici les seves creences les quals poden ser contradictòries, posant en dubte la seva validesa i acceptant el fet que es pot tractar d’una contradicció. Per realitzar el mètode socràtic es fa ús de la dialèctica, la qual es defineix com un mètode de raonament lògic, de qüestionament i d’interpretació.
Podríem distingir dos moments en el desenvolupament del llibre que intencionadament van lligats amb el mètode socràtic:
El primer quan es reconeix la pròpia ignorància (l’Alexandre no sap contestar amb precisió el que és per ell el terme normal/anormal.) A partir d’aquí i amb l’ajuda de Sòcrates, que utilitzant preguntes iròniques i rebuscades, aconseguirà que l’Alexandre reconegui la seva ignorància i que alhora a través de les respostes que ell mateix realitza, vagi arribant al coneixement, a la veritat, a la saviesa. La idea de Sòcrates “ només sé que no se res” demostra que ningú té la capacitat de saber-ho tot i que per tant, mai es pot arribar al coneixement absolut, com es pot observar en el final del llibre:
-“On es troba realment la frontera entre normalitat i anormalitat?”(Sòcrates)
-“He de confessar-te que ho ignoro.”(Alexandre)
-“Alexandre,tinc una idea que farà que arribem a un acord sobre la normalitat. *Vagi on vagi, en qualsevol situació que em trobi, tothom em considera un marginal, un anormal i em tracten com a tal. No importa que camini dret, que respecti les lleis…Prova’m, demostra’m que sóc, des de tots els punts de vista, completament normal!”(Sòcrates)

2. Quina evolució va tenint el concepte de “normalitat” al llarg de l’obra?
L’Alexandre mentrestant narra la seva experiència dolorosa però alhora estimulant, va establint un diàleg amb Sòcrates en què es fa un gran insistència en la qüestió sobre allò que és normal o anormal.
Com podem observar en la pàgina 25, l’Alexandre fa una breu definició de la normalitat; en ella diu: “Tot allò que és igual a la majoria o la mitjana dels casos o dels costums, allò que és habitual, familiar” D'aquesta manera, per exemple, em sembla que és normal que un nen de dotze anys camini, parli, llegeixi, escrigui…” Aquesta definició, implica el fet que en la societat actual tendim, constantment, a posar “etiquetes” o a idealitzar sempre les coses i a les persones.
Més endavant, a la pàgina 42, Sòcrates realitza una pregunta a Alexandre en vers a la visió de la gent front a la condició de ser diferent; en la qual qüestiona: ¿Potser és perquè les misèries i les febleses de l'home sovint són més visibles que la seva grandesa i les seves forces?
Sòcrates aquí fa servir el mètode socràtic en que realitzen qüestions amb un sentit irònic fent pensar a la persona a la qual s’adreça, en aquest cas l’Alexandre, però alhora també ens fa pensar a tots aquells que estem llegint fins al punt que ens adonem que té tota la raó, és evident que sovint, tan sòls observem l’home per la seva “carcassa” i en el cas de l’Alexandre, com són les mancances físiques i com, he dit abans, no ens aturem a conèixer l'esperit i la grandesa d'aquell que trobem diferent a nosaltres.
Tenir una discapacitat física per mi no és cap malaltia, sinó una condició humana com qualsevol altre. Un pot no tenir cotxe, no tenir diners o trobar-se a l'atur i en totes aquestes situacions també necessitarà un cop de mà, al igual que una persona amb discapacitat.
Per l’Alexandre els mots “normal i anormal” han marcat la seva vida fins al present. Cap al final del llibre, l’Alexandre diu que la “normalitat” pot produir dos efectes:
1.Un estímul per la persona que se sent exclosa, produint així el desig de millorar cada dia, de reduir cada dia la distancia que el separa dels altres.
2. També pot portar a la marginació, al fet de ser exclòs.
Pel que fa a la pregunta que li formula Sòcrates sobre quins són els criteris que permeten separar l’individu físicament normal del que no ho és, l’Alexandre contesta dient que una persona anormal és aquella que se separa de la norma, per tant, en medicina una persona normal serà aquella que està sana.
Però quan Sòcrates li demana que vagi més enllà que en l’aspecte físic, que li digui on es limita lo normal de lo anormal en el camp psicològic d’una persona, Sòcrates li comenta d’una manera irònica el fet que ell es comportava d’una forma incongruent(no sabia guardar les distàncies amb les noies,que li costava reprimir-se davant dels mestres fora de la relació cordial adient, entre d’altres, i que per tant, es podia dir que la seva manera de ser també s’allunyava “de la norma”.
Per l’Alexandre aquesta pregunta li obre els ulls, produint així que hagi de replantejar-se el que realment significa ser una persona “anormal”, afirmant finalment que li és difícil definir el concepte d”anormalitat” ja que pot canviar segons la relació que tinguis en aquella societat, i per tant, és quelcom variable i que depèn de molts factors.
Per acabar a la pàgina 109, Sòcrates li pregunta que si ara era capaç de trobar la “frontera” entre normalitat i anormalitat, i és doncs, quan l’Alexandre contesta humilment que ho ignora, que no li sap dir, deixant pas a la resposta final de Sòcrates que provoca un gran silenci i alhora el primer pas per veure el terme “normal/anormal” des d’un altre punt de vista.

3. Quin paper juga l’amistat en el dia a dia l’Alexandre Jollien i els seus companys?Moltes vegades coses com sentir-se estimat, desitjat i necessitat per altres fan que continuar vivint valgui la pena. Sense el contacte amb altres éssers humans, els problemes poden créixer, les malalties prenen una nova dimensió i la vida sembla que es complica gradualment.
Per l’Alexandre, el fet de sentir-se estimat pels seus companys del centre va ser un pilar fonamental per al seu progrés, ja que suposava el suport que en aquell moment ningú més li podia proporcionar.
Per l’Alexandre, no feia falta res més que una mirada, un gest o fins i tot un mot gairebé indesxifrable per sentir que els seus companys estaven al seu costat. Per exemple el seu amic Jerôme, que amb prou feines podia parlar,però que de la manera que fos intentava mostrar la preocupació pel benestar del seu amic Alexandre.
Però quan va anar a l’ Institut, les coses van canviar,les actituds dels seus companys eren força diferents, alguns s’alegraven de les males notes dels altres,o del mal pas que havia fet un company, i això per a l’Alexandre va ser un cop molt dur, ja que la seva primera experiència amb gent de la seva edat que no fos exclusiva del centre havia sortit força decepcionant. Però,va arribar el dia que l’Alexandre va començar la Universitat i allà va trobar amics i amigues com diu ell, sincers que, sent conscient que ell no pot estar sol es recolzava en l’altre i d’aquesta manera van sorgir unes relacions d’amistat sanes. Per a ell, aquestes amistats són molt reconfortants,un suport desinteressat. La incapacitat d’arribar a assolir una autonomia perfecta deixava entreveure la grandesa de les persones que l’envoltaven,apreciant la presència de l’altre i per la seva banda,oferint tot allò que estava en les seves mans.

4. Quines eines dóna la filosofia a Jollien per assumir la seva condició física?Per l’Alexandre, la filosofia té un paper decisiu i per aquest motiu, aquest llibre és autènticament filosòfic. La presència de Sòcrates dialogant amb l’autor és el signe més clar del seu gran interès per la descoberta del pensament del filòsof. El motiu pel qual l’Alexandre decideix que Sòcrates sigues el seu acompanyant en cadascuna de les pàgines d’aquest llibre és pel fet que Sòcrates mantenia totalment absent la presència de prejudicis i que, per tant, el convertia en un dels filòsofs més adients per la seva novel•la.
La conversa que mantenen es socràtica, és a dir, a través de la discussió posa en manifest el problema que l’home representa per a ell mateix, i, sobretot, pel fet que es qüestiona la pròpia normalitat en sí mateixa i alhora la normalitat en Sòcrates.
L’Alexandre reconeix el seu deute envers als filòsofs que l’han ajudat a progressar(Nietzche, Aristòtil, Sartre, Hegel...) ja que per a ell han sigut de gran ajuda, no tant per les seves respostes, sinó més aviat pel seus principis, pel seu camp d’investigació. Per a ell, la filosofia li ha servit per endinsar-se en la realitat, ”llegir” els esdeveniments quotidians i trobar un sentit a les seves experiències.



5. Com creieu, vosaltres personalment, que ens pot influir “la mirada de l’altre”en la visió i construcció del propi “jo”? Intenteu fer-ne una reflexió autobiogràfica,prenent com a referència la vivència d’Alexandre Jollien.Mentrestant llegia el llibre em sentia molt identificada, a mesura que m'anava endinsant en les vivències relatades per l'Alexandre, era com si estigues llegint algunes de les experiències de la meva pròpia vida.
La vida de l'Alexandre és intensa, plena d'esforços i dificultats. Jo, al llarg de la meva vida he viscut moments en que també m’he hagut d’esforçar, lluitar contra les situacions que estava patint i sobretot lluitar per a superar-les. Estar clar que no fa falta ser un discapacitat per viure en una vida amb entrebancs, amb dificultats que dia a dia les veus més i més grosses, però com molt bé relata l’Alexandre, el suport de les persones que t’envolten és essencial. Llegir aquesta biografia m'ha fet veure que mai a la vida s'ha de donar un per vençut, encara que, hi ha cops on la teva pròpia confiança s'envolta de fragilitat a causa dels dificultats que s’interposen en el teu camí.
Jo, no sé on arribaré,si aconseguiré algun dia superar les meves febleses, que a diferencia de l'Alexandre no es veuen a simple vista,sinó que s’amaguen en el més profund del meu cor , però sincerament, aquest llibre m'ha donat un petit impuls per seguir intentant superar-les, veure la vida d’una manera més positiva i sobretot el saber que jo també tinc dret a ser feliç.

LA DESCRIPCIÓ

MODELS DE DESCRIPCIÓ:

- Cançons ( el Gripau Blau)

- poesia visual (Joan Brossa)

- poesia (Miquel Martí i Pol)

- Novel·la (Josep Pla)

- Assaig(Salvador Espriu)

- Conte(Abiyoyo)

- Vídeo(Summercat,Strella Damm)



LA DESCRIPCIÓ. QUÈ ÉS?

La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones , animals , objectes, paisatges,èpoques,sentiments, etc,
Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets fins als més abstractes.
Per mitjà de les seqüències descriptives es proporcionen informació i característiques diferents dels objectes.El to pot ser més subjectiu o més objectiu, depenent de la situació comunicativa i del propòsit d'intercanvi,així com el grau d'importància que atorguem a ordenar estrictament la informació.


descripció objectiva: l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possibles, les característiques que millor els defineixen(no intenta suscitar cap emoció estètica en el lector).Aquest tipus de descripció és característica dels textos acadèmics i científics.

Descripció subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu.Conté una gran càrrega subjectiva i sol tenir una finalitat estètica.

Estructura dels textos descriptius:


1.establiment del tema
2.caracterització
3.relació amb el món exterior


Com es fa?

a) Idear (explorar la situació)
b) Ordenar (esquema estructural)
c) Textualitzar (redacció del text)

Tècniques descriptives:

- sintagmes nominals àmpliament adjectivats
- verbs en present o imperfecte d'indicatiu
- paraules que descriuen impressions sensorials
- terminologia
- definicions
- enumeracions
- recursos expressius (comparacions,metonímies,personificacions,al·literacions,etc.)

MISSATGES AMAGATS!

ANUNCI OH BROTHER!/ANUNCI GALERIES:


Ara farà unes setmanes vem veure a classe de COED uns anuncis de televisió els quals reafirmen molt bé el que es deia en el reportatge que en l'anterior bloc vaig penjar.
Hi han moltes coses que a simple vista no aconseguim observar, però si parem atenció, podem veure diferents coses que fan que els anuncis amaguin un missatge que farà que allò que estiguin "venen" tingui més o menys èxit en els espectadors.

Tant en l'anunci de OH BROTHER! com el de les GALERIES, la música a l'inici de l'anunci és més tranquila, més lineal i a mesura que va avançant l'acció,tant el volum com el ritme augmenten energèticament. També la llum té un paper molt important perquè sembla que no hi tingui molta rellevància però als ulls del consumidor entra abans un cosa amb colors molt vistosos i elèctrics que no una de grisos i apagats.
Aquesta tipologia d'anuncis és d'aquells que has d'estar atent fins al final per tal d'adonar-nos del missatge amagat.

Importància de treballar el llenguatge audiovisual


A classe de COED, vem veure un reportatge el qual tractava sobre la importància de treballar el llenguatge audiovisual. Doncs bé, aquí penjo els apunts que vaig extreure'n, espero que serveixen de gran ajuda!

En la TV i en el cine la imatge és universal, ja que tots sabem entendre'l.La imatge té un codi universal.Hi han moltes coses que a simple vista no les apreciem però que hi són (moviments de càmara,llum,intencionalitat..)
Requereix un entrenament per saber-ho veure, més enllà del que nosaltres veiem a simple vista.
Una bona audiència ha de tenir una bona visió tenint en compte tot l'anterior.

Educació amb mitjans:
En cada context canvia (territori,temps,etc.).Hi han dos factors principals en l'educació:l'escola i la familia, i en un tercer pla, els mitjans de comunicació.
La relació amb la TV,està mediada per l'escola i la familia(control).
Fa falta responsabilitat, per part de dos institucions(en el fet d'educar): el que fem i no fem amb la familia i l'escola estarà indirectament relacionada amb l'ús i l'intenció que tinguin els nens amb la Tv.(Fem el que fem tindrà incidència en com interactuem amb els nens i els mitjans).
Ex: uns pares que passen dels seus fills, implicant així que els nens donguin massa importància a l'ús de la TV.
Els medis de comunicació tenen una responsabilitat sobre l'educació ja que tenen un efecte educatiu sobre els nens que la veuen, ja que ells recíprocament estan influenciats amb el que veuen.
Tot el que veiem en la pantalla provoca diveres actituds.

Educació amb mitjans ---> iniciativa educativa?
L'escola està bé que utilitzi mitjans de comunicació, però amb un bon ús.
Tot el que és imatge, és complementàri a la paraula del mestre.Els nens cada cop abusen més de l'ordenador ,internet...deixant de banda els textos escrits,llegir,etc.Per tant, no és una perspectiva pedagògica adequada.
-Integrar en l'educació tradicional mitjans de comunicació.S'ha de fer una pedagogía de cada mitjà de comunicació--> treure'n el màxim profit.
Hem de tenir una sèrie de competències per saber interactuar amb els medis visuals/digitals.
Les noves generacions s'adopten millor,ments més obertes per rebre informació,genèticament són productes de més avenços,etc.

Conclusió:

Ser conscients que sempre que hi ha una càmera, no sempre és la realitat, sinó que la "realitat" que els que hi han darrera de la càmera.
Això passa perque la imatge és universal---> la gent no és del tot conscient del que veu.
Com a adults (pares/professors) hem de mediar, ja que els nens reben directament el que veuen i per tant, hem d'intentar de que amb els temps vagin sent més autònoms perquè interpretin millor les imatges.

El procès de composició escrita

EXPOSICIÓ TERRITORI



Introducció:

L’adopció és un procés legal, psicològic i social, sempre interessant-se en el benestar de l’Infant, que li permet integrar-se plenament en el si d’una família en la qual no ha nascut.
Es tracta doncs, d’una nova relació familiar i que suposa el trencament total del vincle personal, familiar i jurídic, entre el fill adoptiu i els seus pares naturals o biològics.

Tenint en compte aquesta informació començarem a endinsar-nos en el cas d’aquesta nena, la Jana ,la qual va ser adoptada l’any passat per una família catalana.
La JANA va néixer a Xina,es trobava en un centre d’acollida amb altres nens i nenes també en les mateixes circumstàncies que ella. Allà és molt habitual veure a nadons abandonats, nens vivint en situacions molt precàries i patint un gran desinterès per part de la societat. N’hi ha nens com la Jana , que tenen sort i aconsegueixen refer la seva vida amb una família adoptiva que els acull . En el seu cas, la trobada dels pares amb ella va ser el moment més esperat ,el qual suposava el final d’un llarg procés marcat tan de moments d’il•lusió com de desesperació. Els pares de la Jana la van recollir al orfenat, un lloc on la fredor no era motiu suficient per impedir grans emocions per a uns i altres.
La reacció de la Jana en primer moment va ser molt diferent a la dels seus pares,ja que se la veia perduda i no entenia la situació ni per quin motiu unes persones desconegudes s’abraçaven a ella plorant per l’emoció del moment.
A la Jana li va costar mostrar algun tipus d’afectivitat cap a ells , però mica en mica i amb el suport d’altres famílies que els acompanyaven en aquest procés , la Jana va començar a mostrar el seu somriure , tímid però alhora ple d’il•lusió.

Al arribar a Catalunya,una de les parts més difícils del procés tan sols començava,la seva incorporació al nou context familiar. La Jana tindria dos germanes més,la Ariadna i la Cati i la convivència començava a donar els seus fruits.
al principi la Jana estava poc receptiva amb les persones que se li acostaven, els pares temien que la nena no s’acabés d’adaptar bé a la seva “nova” vida, però no van desistir,van superar aquest problema mantenint clares les seves idees , actituds i afectes, al mateix temps que entenien les circumstàncies que la nena estava vivint.

amb molt poc temps , la Jana ja començava a dir algunes paraules : papa , mama.. Això per la família va ser un gran pas, la nena s’estava integrant d’una manera ràpida i tot semblava que les coses milloraven
.
Poc després , va arribar el moment que la Jana anés a l’escola. Els pares temien una mica com s’hi podria sentir.,però,gràcies al seu treball conjunt amb els mestres de l’escola i el psicòleg la Jana no va tenir cap mena de problema alhora d’integrar-se. Ella sabia molt bé d’on venia,que no era nascuda aquí,que els seus “papas” que tan l’estimen la van adoptar i que ara tenia una nova família, i que ser adoptat no era res dolent.
Amb poc temps la Jana ja havia fet amigues a l’escola, començava a parlar en català i tots els mestres deien que era una nena molt intel•ligent.
La seva integració a l’escola va ser excel•lent,s’ha de tenir en compte que cada cop es més habitual la presència de nens estrangers a les aules i que els mestres estan ben preparats per tal de fer entendre als altres companys que tots som iguals.
Ara la Jana té 4 anys,és una nena feliç,sana,simpàtica,intel•ligent i que de gran vol ser metge.
En conclusió,el territori segons com és miri no és res més que un simple espai físic ja que realment el que fa que un territori sigui especial és la gent que hi forma part. En aquest cas, per la Jana , el seu territori es la seva nova família, la oportunitat de poder ser una nena estimada i el fet de poder viure d’una manera digna.

viernes, 11 de diciembre de 2009

Comparació Billy Elliot amb el Tono de la Enseñanza


BILLY ELLIOT


Comparació entre Billy Elliot i el Tono en la enseñanza.


Al principi del fragment tenim dos similituds amb el tono: en primer lloc, la importància pedagògica de la disciplina, ja que Billy està practicant a casa els passos de ballet que la professora demana a classe amb un alt grau d'autoexigència. I, en segon lloc, també és un exemple de l'esperança que ens donen els nens, ja que malgrat que en Billy caigui, no tira mai la tovallola.

A continuació, un exemple de la necessitat de ser vist i reconegut. Es reflecteix en el moment en el que totes les nenes i el Billy estan practicant exercici i finalment el Billy ho aconsegueix, mentre que les altres no. En aquest moment la mestra no reconeix el seu mèrit, ho farà després en privat. Aquest fet podem relacionar-lo amb un exemple molt significatiu del tono en el que una nena era l'única que havia aprobat un examen i al ser felicitada per la mestra en públic s'avergonyeix de ser la més destacada.

Més tard, observem com l'atmosfera del Billy repercuteix en els seus actes, ja que en aquest moment el seu pare està fent una vaga de treballadors, la qual cosa provoca una relació de tensió entre ells dos. A això se li ha de sumar el fet que el seu germà no tingui feina, que la seva mare hagi mort i la seva àvia no estigui bé mentalment. És a dir, l'atmosfera del Billy és molt negativa però, tot i així, no perd l'esperança, com hem esmentat anteriorment.

En la següent escena se'ns presenten tres exemples en un: de tacte pedagògic, de com comprendre el món de possibilitats del nen i com experimenten els nens la nostra presència. I el cas és el següent: Arriba el seu pare i veu que el seu fill està fent classe de ballet i com no accepta aquesta situació, ja que pensa que el ballet és una activitat per a nenes, crida en Billy d'una manera molt agressiva i provoca que la professora s'indigni.

Tot seguit tornem a presenciar el poder de l'atmosfera en l'entorn del nen. Ja que es produeix una forta discussió entre el fill i el pare a causa que ha descobert que el nen practicava ballet d'amagat. Com a conseqüència el pare li prohibeix assisstir a més classes de ballet. Però com que el nen no ho accepta s'envà a casa de la mestra, perquè per a ell és un gran suport i la presència d'ella l'implica confiança.

L'últim cas que observem en el fragment és quan la mestra li proposa a en Billy que li planti cara al seu pare, però ell no ho té clar. Aquest fet el podem relacionar amb la indulgència que tenen els nens per naturalesa ja que malgrat tot el que li ha fet el seu pare, ell se l'estima.

jueves, 3 de diciembre de 2009

LLIGA DE DEBATS UNIVERSITÀRIS

DEBATS A CLASSE

Durant les anteriors classes de COED hem assistit als debats sobre els següents temes:
- integrar o no els nens amb discapacitats a les aules.
- escola obligatòria fins als 18 anys, sí o no.
- la religió a les escoles
- és o no convenient barrejar nens de diferents edats a les aules.

S'ha de reconèixer que tots els debats que fins ara s'han realitzat han estat molt interessants.
Jo ara parlaré del debat de l'obligació d'estudiar fins als 18 anys, que va ser el debat que vaig realitzar jo amb el meu grup.`

Pel que fa a mi,jo em posicionava en la contra i els meus arguments eren els següents:

Realment veient les dades del informe PISA està clar que el nostre sistema educatiu no és rígid,és més aviat deficient.Però això no significa fer les coses a la valenta i com a conseqüència produir obstacles als alumnes.
Llavors,parlem d'una preocupació real per l'educació o més ben aviat por a la imatge d'una Espanya analfabeta?El que ens ha de preocupar no és allargar l'estada dels joves a les escoles,sinó que la seva formació sigui eficaç,efectiva i profitosa, és a dir, tot el que ara no és.
La qüestió no es tancar als adolescents en els centres fins a la seva majoria d'edat ja que molts d'ells ja tenen clar als 16 anys que no volen estudiar o bé que es volen dedicar a un ofici.I en això no hi ha res dolent,l'important és una EDUCACIÓ DE QUALITAT NO DE QUANTITAT.

Però de veritat creieu que un més alt nivell educatiu de la població permet afrontar millor els problemes de la societat del futur?Hem de tenir en compte que el fet d'allargar l'edat d'escolaritat no significa en sí mateix beneficiós.
Resulta problemàtica la integració en els centres d'ensenyament d'adolescents de 15 i 16 anys que no volen seguir a l'escola, en perjudici dels que sí que volen; i més en un entorn en el que és difícil mantenir la disciplina imprescindible per a l'eficàcia del procés educatiu.El fet que nois i noies que no volen romandre estiguin més temps a l'escla no vol dir que vagin a aprendre alguna cosa.
Es pot escolaritzar obligatòriament als nens, però no als adults.Si fos així,seria contrapruduent:els nois forçats comlicarien la vida a les escoles i si d'alguan manera no fos contrapruduent,es podria dir d'alguna manera que es tracta d'un fet estèril, ja que no guanyarien res i molt menys en tot el que es refereix a la economia.
Fins a quin punt té la societat dret a obligar a una persona a romandre escolaritzada fins als 18 anys? Per molt important que sigui el coneixement i per molt beneficiosa que pugui ser l'educació, no hem d'oblidar que estem parlant d'una forma d'internament forçós a temps parcial.



Doncs bé, fins aquí el més destacat dels meus arguments.Per tal de fer una valoració sobre aquesta activitat tindrem en compte el següent:

- si s'han estructurat bé els arguments en les diferents parts del debat
- si ens hem ajustat al tema
- si han exposat contraarguments
- ús d'exemples,cites,altres proves documentals,etc.

- hem utitzat un registre adequat
- han expressat de forma clara i concisa
- ús de llenguatge coherent
- si s'han tingut en compte els aspectes formals de pronúncia, velocitat,pauses,entonació,etc.
- bona correcció lingüística

- si hem fet una bona planificació(originalitat,encert,ben preparada,etc.)
- bon autocontrol(nervis i ús dels torns interns de paraula)
- respectar els torns de paraula


VALORACIÓ DE L'ACTIVITAT: Bé,doncs crec que va ser una activitat molt profitosa i que gràcies a tots els coneixements apresos amb el llibre "Com parlar bé en públic" el debat va sortir prou bé.
Vem tenir la idea de distingir els dos equips amb el color vermell i el verd,creant així un clima més autèntic i original.
També m'agradaria felicitar a les meves companyes del debat ja que després de molts dies de preparació, el debat va sortir com havíem pensat.Totes duïem el tema per la mà, sabíem molt bé el què havíem de dir , quan i com.
Va ser un gran debat que ens va ajudar a saber portar les situacions davant de la gent, deixant els nervis de banda ( encara que entre nosaltres, tots sabem que és gaire bé impossible) i sobretot, va ser un gran treball en equip, que tot i les "confrontacions" morals que poguèssim tenir va acabar sent una activitat extremadament beneficiosa per cadascuna de nosaltres.

PROPIETATS O CARACTERÍSTIQUES DEL TEXT/DISCURS

QUÈ SÓN LES CARACTERÍSTIQUES DEL TEXT:
Són les qualitats que té un escrit o un discurs quan actua ficaçment en una situació comunicativa.
ex:La cadira canta una cançó a la nena--> no cohesió,coherència,etc.)
S'han de tenir en compte les 5 propietats:

-característiques descriptives: són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic.
són:cohesió,coherència,adequació.

-característiques prescriptives: són les característiques que determinen normes dús.
són:correcció i variació.


Adequació
: és el gray d'adaptació d'un discurs o d'un text a la seva situació comunicativ, tenint en compte la varietat dialectal i el registre.

Coherència: és la propietat de text que selecciona la informació rellevant de la que no ho és.I a més a més,estableix una relació no-contradictòria entre les diferents parts d'un text o d'un discurs, tenint en compte l'estructura d'aquest text/discurs.

Cohesió:
és el conjunt de relacions o vincles de significat(connectors), que s'estableixen entre diferents elements o parts del text i que permeten el lector o el oient interpretant-los amb eficàcia.

Correcció:
es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística(aquestes normes les estableix le autoritats lingüistiques)
ex:IEC

Variació: es refereix als trets estilístics i expressius d'un escrit o un discurs,d'acord amb determinats valors socials.

DESCRIURE,ESCRIURE

TEXT DE CASSANY,D.(1987).Descriure,escriure.

La comunicació oral és immediata en el temps(el receptor comprèn el missatge al mateix temps que el diu l'emissor),mentre que l'escrita és diferida (el lector tarda bastant a poder llegir que ha fet l'autor):
Aquestes característiques contextuals es refereixen al context(espai,temps,relació entre els interlocutors...)
No existeixen situacions de comunicació exclusives de l'oral i l'escrit.En l'antiguitat, hi havia unes comunicacions pròpies de l'escrit(correspondència, biografia, història escrita, etc.) i en l'actualitat el desenvolupament tecnològic dels darrers anys ha equiparat dos codis.


Les característiques contextuals són les que fan referència al context, l'espai, el temps... Hem vist, també, que no existeixen situacions comunicatives exclusives de l'oral o l'escrit, però les principals diferències són les següents:

-- Mentre en el canal oral el receptor comprèn el missatge amb l'oïda (canal auditiu), en el canal escrit el receptor llegeix el text amb els ulls (canal visual). Així el canal escrit té una capacitat de transmissió superior que l'oral.

-- Mentre al canal oral el receptor percep successivament els diferents signes del text (procés serial), al canal escrit el receptor percep tots els signes de text simultàniament (procés holístic).

-- Mentre al canal oral la comunicació és espontània (l'emissor no pot rectificar i el receptor ha de comprendre en el moment), al canal escrit és elaborada (l'emissor pot corregir el text i el receptor tria quan i com ho vol llegir).

-- Mentre al canal oral la comunicació és immediata en el temps i l'espai, al canal escrit és diferida.

-- Mentre al canal oral la comunicació és efímera (el sons són perceptibles el temps que duren en l'espai), al canal escrit és duradora (les lletres perduren i permeten el registre dels fets).

-- Mentre el canal oral utilitza molts codis no verbals (65%), el canal escrit n'utilitza pocs.

-- Mentre al canal oral hi ha interacció durant l'emissió (l'emissor percep la reacció del receptor i pot variar el seu discurs), al canal escrit no.
Mentre al canal oral el context extralingüístic té un paper important, a canal escrit no.

Les característiques textuals es concreten en l'adequació, la coherència, la cohesió i la gramàtica. Les principals diferències entre el codi oral i l'escrit són:

ADEQUACIÓ
-- Canal oral hi ha tendència a marcar la procedència dialectal, el grau de formalitat és baix i els propòsits solen ser subjectius.
-- Al canal escrit, en canvi, existeix certa tendència a neutralitzar les marques de procedència, el grau de formalitat és alt i els propòsits són objectius.

COHERÈNCIA
-- Canal oral la selecció de la informació és menys rigorosa i els textos són més redundants, tenen una estructura més oberta i menys estereotipada.
-- Al cana escrit, la selecció de la informació és molt precisa i els textos són poc redundants, tenen una estructura tancada i força estereotipada.

COHESIÓ
-- Al canal oral, els textos són menys gramaticals, contenen molts elements paralingüístics, apareixen amb freqüència referències exofòriques i el llenguatge no verbal té molta importància.
-- El canal escrit, en canvi, és més gramatical, presenta pocs elements paralingüístics, utilitza referències endofòriques i el codi no verbal té poca importància.

GRAMÀTICA
Trobem diferències a nivell fonològic, morfològic, sintàctic i lèxic.

*A nivell fonològic, el canal oral incorpora formes pròpies dels usos espontanis, mentre que el canal escrit no.

*A nivell morfològic, al canal oral es fan servir solucions poc formals, mentre que al canal escrit s'utilitzen solucions formals.

*A nivell sintàctic, al canal oral les estructures son més simples, hi ha freqüència alta d'anacoluts i frases inacabades, l'ordre dels elements de l'oració es variable i les el·lipsis són freqüents. Al canal escrit les estructures són més complexes i desenvolupades, hi ha absència d'anacoluts i frases inacabades, l'ordre és més estable i les el·lipsis són menys freqüents.

*A nivell lèxic, el canal oral no està marcat formalment, hi ha pocs mots amb significats específics, apareix repetició lèxica i s'utilitzen mots jòquer, tics lingüístics, mots paràsit, mots crossa i onomatopeies. El canal escrit, en canvi, està marcat formalment, hi ha molts mots amb significats específics, elimina la repetició lèxica, s'utilitzen mots equivalents i precisos i no s'utilitzen mots jòquer, tics lingüístics, mots paràsit, mots crossa i onomatopeies.

EL LLENGUATGE I LES LLENGÜES

SÍNTESI DEL TEXT DE J.TUSON(1984)

En aquest capítol Tuson s'exposa diversos aspectes importants referits al fet de la comunicació.

-Les senyals estan destinades a la transmissió d'informació.L'existènci de senyals forma part d'un procés de comunicació servint de llaç etre un emissor i un receptor.Hi han diversos sistemes de senyals:el llenguatge humà(constituït per senyals i combinacions se senyals organitzades orientades a la comunicació), el llenguatge animal,l'humà,etc.
Per tant, per definir en què consisteix el llenguatge humà, ens hem d'endinsar en la complexitat del llenguatge i de les seves virtualitats.La llengua és algo més que un mitjà de comunicació.


-Elements per a una definició del llenguatge:
Tot ésser humà es comunica per mitjà d'una o altra llengua.Això, ens permet assegurar que la humanitat te coma facultat, el llenguatge;és a dir,un mitjà d'expressió i comunicació pròpis.
El llenguatge humà s'organitza per nivells (discrus, oració, sintagma, morfema,fonema), i a més,comporta creativitat.Per tant,només els éssers humans posseïm la capacitat d'una expressió verbal d'un nombre il·limitat de sensacions,situacions,idees,parlar d'aconteixements en la seva ausència(parla desplaçada),etc.

L’autor enumera els elements que per a ell defineixen el llenguatge de manera general. Aquests elements són:


El llenguatge i l’organització de l’entorn: el llenguatge és l’eina que ens permet reduir i ordenar les percepcions de l’entorn.

El llenguatge i el pensament: el llenguatge és un element bàsic en la construcció del pensament i, particularment, permet el discurs abstracte a diferents nivells.

El llenguatge i la memòria: el llenguatge és el suport indispensable de la memòria, tant individual com col·lectiva. És el que ens permet transmetre coneixements i no haver de començar de zero cada cop.

El llenguatge i l’autoexpressió: el llenguatge ens permet l’autoexpressió (diàleg amb nosaltres mateixos) i la reflexió sobre la nostra pròpia experiència.

El mitjà més extens: el llenguatge és el mitjà de comunicació per excel·lència. Podem passar les imatges a paraules però el mateix a l’inversa provocaria una pèrdua de significat.

DEFINICIÓ COMPLETA A PARTIR DELS SEUS ELEMENTS MÉS BÀSICS:

El llenguatge és el medi o instrument de comunicació més extens de tots els que posseïm.És el factor bàsic que ens constitueix com a éssers humans perque fa possible el discurs abstracte i la parla desplaçada.
Amb el llenguatge ordenem tan les experieències que tenim en l'entorn, com les que s'originen en nosaltres mateixos.El llenguatge juga el papr principal en la constitució del pensament i és el suport de la memòria.Per últim,el llenguatge ens permet l'expressió lliure , i és la causa del diàleg que mantenim amb nosaltres mateixos.

Habilitats lingüístiques ( LLegir,escriure,parlar i escoltar)

Les 4 habilitats lingüístiques que un usuàri de qualsevol llengua ha de dominar per comunicar-se en totes les situacions possibles són les següents:

ORAL: parlar(emissor) escoltar (receptor)
ESCRIT: llegir(receptor) escriure (emissor)

llegir: és el procés a travès del qual es comprèn un text escrit.

*llegir és un procès actiu, perquè qui llegeix ha de construir el significat del text.El significat que un escrit té , pe qui el llegeix no és una rèplica del significat que l'autor va voler-li donar, sinó que és una construcció pròpia.

*llegir és aconseguir un objectiu.Sempre llegim per alguna finalitat.L'objectiu sempre guia la lectura.Un text també es pot llegir amb diferents objectius(1era llegida ràpida a la biblioteca, després més atentament , etc.)

*llegir és un procés d'interacció entre qui llegeix i el text.Això vol dir, en primer lloc, qui llegeix ha de fer-se seu el text relacionant-lo amb allò que ja sap.I en segon lloc,ha d'adaptar-se al text, transformant els seus coneixements prèvis en funció del que ens aporta el text.

*llegir és implicar-te en un procès de predicciói inferència(habilitat de compendre alguna part del text,gràcies al significat de la resta,és a dir, el context)continu.
qui llegeix formula una hipòtesisobre el significat del text que llegirà i també de les seves parts mentres que va llegint.
I a mesura que el lector va llegint,el lector va verificant o refutant,aquelles hipòtesis que s'havia creat.

escriure :escriure és el procés mitjançant el qual es produeix un text significatiu.

parlar: parlar és expressar el nostre pensament através del llenguatge articulat de forma coherent,clara amb correcció i adhecuació, a la situació comunicativa.

escoltar: escoltar és comprendre un missatge a partir d'engegar tot un procés cognitiu de construcció del significat i d'interpretació d'un missatge o discurs pronunciat oralment.
què demana saber escoltar?
1.demana un paper actiu i participatiu
2.demana un respecte per al emissor i les seves idees
3.demana ser objectiu per intentar entendre què diu l'altre
4.un bon ollent sap descubrir els objectius o els propòsits de l'orador i sap descubrir les principals idees principals del missatge i en conseqüència sap reaccionar al missatge i parlar quan acaba l'orador.

SÍNTESI ALTRES TEXTOS EXPOSATS A CLASSE


El regal de la comunicació:


La societat ha canviat degut a les noves tecnologies que ens brinden nous coneixements i molta més informació.
Aquest fet té dues vessants, la positiva és poder obtenir més informació que ens proporciona més independència i llibertat.
D’altre banda tenim la vessant negativa, que fa que l’augment d’informació produeixi més incertesa davant el món actual i per tant fa que siguem més vulnerables. També el fàcil accés a la informació fa que les diferencies culturals i organitzatives de la societat siguin cada vegada més distants; no obstant, una característica intrínseca dels essers humans fa que a les situacions límits es desenvolupin noves idees, la inseguretat que crea l’augment d’informació fa que les persones previnguin possibles esdeveniments futurs.
La tecnologia ha permès abolir les dos limitacions de la comunicació entre persones: la memòria i la presencia, es a dir, Internet permet emmagatzemar informació il•limitada i que no sigui necessari estar “in situ”.



Vicenç Pagès. Un tramvia anomenat text

El text parla del procés de comunicació i els problemes o incidències que hi apareixen, sobretot centrant-se en l’emissió i la recepció dels textos escrits.
L’autor explica que en l’emissió i la recepció d’un missatge intervenen diferents factors com el soroll, el grau de coneixement del codi i la coincidència del context entre l’emissor i el receptor. Aquests elements poden donar lloc a que un únic text sigui portador de diferents missatges.
Per explicar aquesta idea l’autor fa ús de diferents campanyes publicitàries on degut al soroll, al context o al codi, el missatge i la intenció de l’emissor no arriben al receptor.
Un exemple és la campanya de conscienciació per la sequera de l’Ajuntament de Barcelona: L’aigua escasseja. No te’n rentis les mans. Pagès explica com el “desconeixement” del codi o la pertinença a un context diferent van portar a la interpretació errònia que l’Ajuntament de Barcelona demanava l’abandonament de la pràctica de rentar-se les mans, enlloc de la presa de consciència del problema.

SERRANO,S (2009). La festa dels sentits.
“Gramàtiques del silenci”



Aquest text tracta majoritàriament de la importància de la comunicació no verbal, aquesta comunicació es fa moltes vegades de forma inconscient però diu molt de nosaltres.
Ens informa sobre l'estat de les nostre emocions, sobre l 'estat general del nostre cos i sobre les nostres actituds, tot això seria molt difícil a través del llenguatge, quan hem d'informar de la realitat exterior fem anar el llenguatge verbal, per presentar la nostra identitat personal, l'estat d'ànim, emocions.. fem un us del signes verbals.

El 55% de la comunicació d'una persona es no verbal, això vol dir que fem molt mes ús d'aquesta comunicació.
Podríem remarcar una frase que fa menció el autor i creiem que reflexa molt be el missatge donat al text:
“No li donem tota l'expressió del llenguatge a la paraula”.


Una imatge no val més que mil paraules. Tuson,J.(2001) Barcelona: Ed. Empúries

Aquest capítol del llibre “una imatge no val més que mil paraules” de l’autor Tuson ens fa veure que un signe o dibuix ens aporta molt menys que unes poques paraules. En realitat, en els inicis l’espècie humana es comunicava a partir de paraules , de llenguatge i no pas amb imatges, el text crea en la nostra imaginació més representació de domini o desig que una imatge fixa.
Les imatges tenen una capacitat discursiva limitada, les paraules ben agermanades quan es converteixen en text poden desvetllar imatges mentals sense límits. Ens pretén dóna a conèixer que en moltes ocasions és molt millor unes paraules, encara que siguin poques però ben estructurades i amb un sentit que no pas una imatge fixa.
Les imatges s’han d’utilitzar en coses molt concretes o elementals com podria ser <>, <> o <>, per tota la resta d’accions el text és molt efectiu.
Frases que nosaltres destacaríem:
-Una imatge val més que mil paraules.
-Amb imatges podem fer notar algunes coses més aviat elementals i també podem donar ordres.
-El text ha creat en la nostra imaginació, amb la màxima facilitat,les representacions de l’obligació, del desig i del domini.
-Les imatges tenen una capacitat discursiva limitada, mentre que les paraules convertides en text, poden desvetllar imatges mentals sense límit.
-Unes poques paraules ben agermanades, valen molt més que tot d’imatges.


Francesc Torralba (2006) L’art de saber escoltar. Barcelona: Editorial Pagès
FER SILENCI:


Per poder escoltar necessitem fer silenci. El silenci no només es callar sinó que també es necessari deixar la ment en blanc, tot i que això és bastant complicat ja que sempre estem pensant i la ment de l’ésser humà es distreu molt fàcilment amb olors, paraules, gestos...
Per poder aconseguir deixar la ment en blanc es necessita molta pràctica.

SÍNTESI TEXT

L’art de saber escoltar, Torralba, F. (2006)
Escoltar i sentir.

Tot seguit, una síntesi del text Escoltar i sentir de F.torralba, el qual varem treballar a classe :

Diferència entre escoltar i sentir:
-escoltar és un acte conscient i intencionat.
-sentir no està regit per la nostra voluntat, és a dir, que nosaltres no decidim si volem sentir allò que ens arriba a les nostres oïdes, al contrari que escoltar que sí em de voler.
-escoltar es mostra d’un desig o l’interés per algun aspecte. Per tant, es pot afirmar que pel fet que una comunicació es realitzi amb èxit s’ha d’escoltar, i alhora formular un diàleg. També és important destacar el fet que sovint en un diàleg ens veiem obligats a escoltar coses que no ens agraden o bé que preferiríem no saber-ne res. En aquests casos, es produeix una confrontació entre els participants d’aquest diàleg , la qual cosa implica la distanciació d’elles per acostar-nos a d’altres que sí pensen com nosaltres,deixant de banda la frustració o els mals moments que poden passar amb les anteriors.

Com a última idea destacada del text, hem pogut extreure el fet que l’acció educativa ha subestimat el valor d’escoltar,posant per preferència el parlar, el qual implica el fet que els nens no saben el que significa la paraula “escoltar” en tots els sentits possibles, ni raonar, ni pensar i com a conseqüència , decidir per ells mateixos segons les diverses opcions que se li mostren .


Mireia Vázquez Maymir

LA COMPETÈNCIA COMUNICATIA

Introducció
Utilitzar i/o aprendre una llengua no és només per fer servir o adquirir el codi o el conjunt de formes lingüístiques ,sinó molt més:implica adquirir tota una sèrie d'habilitats que orienten sobre com usar aquest codi en les diferents ocasions de comunicació que es produeixen n l'entorn de qui el parlen.
la capacitat de saber quan podem parlar o quan hem de callar, què parlar,amb qui, on, per a què i a on.
Adquirim coneixements de gramàtica i també aprenem els seus registres per ser capaços de formar part de diferents situacions comunicatives i d'avaluar la nostra participació i la dels altres.

Aquesta competència és integral, ja que també inclou actituds, valors i motivacions relacionades amb la llengua.L'adquisició d'aquesta capacitat ha d'estar lligada a una experiència social,a unes necessitats , a unes motivacions i a una acció.

L'existència d'una competència comunicativa: comprèn el que un parlant-oient real ha de saber per comunicar-se de manera eficaç en situacions culturalment significatives.És doncs,un conjunt de normes que es van adquirint al llarg de procès de socialització.

Aquesta competència comunicativa exigeix no només l'habilitat d'utilitzar una llengua , sinó , a més, de saber-se situar en el context comunicatiu de cada comunitat específica, en les seves formes socials,culturals i ideològiques.
La competència comunicativa es manifesta tant en els sistemes primaris de comunicació com en els sistemes secundàris.

- El sistemes primaris són els de la comunicació quotidiana.Serveixen per a l'intercanvi comunicatiu,necessari per a tots els rols que implica la vida en societat:una trucada telefònica, una carta, una notícia, etc.
- Els sistemes secundàris són de major elaboració i complexitat.Requereixen més capacitat cognitiva.Es produeixen en esferes de més elaboració cultural.

Però... QUÈ ÉS LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA?
La competència comunicativa és el terme més general per definir la capacitat comunicativa d'una persona,capacitat que abraça tant el coneixement de la llengua com l'habilitat per utilitzar-la. L'adquisició d'aquesta competència es configura a partir de l'experiència social,les necessitats i motivacions, i l'acció, que és alhora una font renovada de motivacions, necessitats i experiències.
(Segons Gumperz i Dell Hymes.1972)

COMPONENTS DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA:

1.Competència lingüística/gramatical: domini del codi lingüístic:nivell fonològic,nivell morfològic,nivell lèxic,nivell sintàctic i nivell semàntic.

2.
Competència sociolingüística:fa referència a les regles socioculturals d'ús.És l'habilitat que s'ocupa de la situació comunicativa:la situació dels participants,el propòsit de la interacció i les normes i convencions de la interacció.

3.Competència discursiva:Fa referència l'habilitat de produir i interpretar diferents tipus de discursos en qualsevol gènere(dscripció,narració ,etc.)i interpretar i produir textos coherents i cohesionats.

4.
Competència estratègica: fa referència a l'habilitat d'utilitzar estratègies de comunicació no-verbal i verbal per millorar l'efectivitat de la comunicació o compensar les interrupcions que poden sorgir,a causa de diferents variables d'actuació o d'insuficiències en una o vàries competències.